Straatje in Vila Adento - Faro - Algarve
31 juli 2016

ONTDEK HET BOEIENDE EEUWENOUDE CENTRUM VAN FARO

De hoofdstad van de Algarve wordt door toeristen meestal enkel als doorvoerhaven gebruikt. Vanaf het vliegveld stapt men direct in de huurauto of op de bus richting vakantieaccommodatie elders. Jammer, want Faro is met zijn gezellige winkelstraten en haven - maar vooral door zijn mooie oude centrum ? zeker een wat langer bezoek waard.

 

Het roerige verleden van de hoofdstad van de Algarve

 

In Faro vindt u volop historie. Al in de IJzertijd woonden de eerste mensen op deze plek. Daarna dreven de Feniciërs en de Grieken er handel. De Romeinen volgden en bouwden er circa 2000 jaar geleden een haven. In die tijd groeide Faro als handelsstad, dat toen nog door de Romeinen Ossónoba werd genoemd. Vervolgens kwamen er nog christenen, Visigoten en in 714 de Moren. Uit deze tijd stamt ook de naam Faro, wat door de Moren Farão werd genoemd. Na de Moren kwamen de kruisvaarders en de Portugese koning Alfonso III met zijn legers. Hierna kreeg Faro in 1540 zijn stadsrechten. Voordat het echter in 1756 zichzelf de hoofdstad van de Algarve kon noemen, werd het eerst nog geplunderd door de Engelsen. Bovendien kreeg Faro in 1755 een zware aardbeving te verwerken die de stad verwoestte.

 

Wandelen door de straatjes van de oude binnenstad

 

Met een dergelijk verleden kan het niet anders, dan dat ondanks het geplunder en de bevende aarde er toch nog veel te zien valt. Allereerst is Faro een bruisende plaats geworden waar u in het centrum heerlijk kunt slenteren langs de vele winkels en terrasjes. Of ga een hapje eten in een van de restaurants aan de haven. Maar als u nog iets van de eeuwenoude sfeer wilt proeven, wandel dan door de straatjes van Vila Adento. Dit oude historische gedeelte van Faro ligt binnen de stadsmuren die nog uit de Romeinse tijd stammen. Voordat u binnen bent, moet u eerst onder de Arco da Vila doorlopen. Deze monumentale poort stamt uit 1812 en geeft toegang aan een pittoreske wijk met straten en pleinen met kinderkopjes. De witte huisjes met hun houten luiken maken het sfeervolle plaatje compleet. Wie benieuwd is naar de archeologische vondsten bij Faro kan naar het klooster Convento de Nossa Senhora da Assunção uit de 16e eeuw gaan. Hier is namelijk het Museu Municipal gehuisvest. Bezoek in Vila Adento ook de kathedraal Sé. Binnenin vindt u een bijzonder interieur en bovenop een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

 

Tip: Er zijn nog veel meer monumentale gebouwen en andere bezienswaardigheden in Vila Adento. Daarbij hebben ook andere gebieden in Faro hebben veel moois in petto. Kijk voor een uitgebreide beschrijving in deze PDF-brochure van Visit Algarve.

 

(foto (c) Canstock Photo)

 

 

 

 

Wellicht ook interessant voor u

/Kurkeiken in de natuur - Algarve
30 november 2020

KURK: PUUR NATUUR EN SUPER VEELZIJDIG

/Kanonnen bij het fort van Sagres - Algarve
31 oktober 2020

SAGRES: RUIG EN HISTORISCH

/Romeinse brug bij Silves - Algarve - Portugal
31 juli 2020

SILVES: ONTDEK DE ALGARVE VANUIT EEN SFEERVOL STADJE IN HET BINNENLAND

/Markt in Loulé - Algarve
31 januari 2019

LOULÉ: WINKELEN, ETEN EN ONTDEKKEN

/Gevel betegeld met blauw-witte azulejos
31 oktober 2018

AZULEJOS: DE KARAKTERISTIEKE SIERTEGELS VAN PORTUGAL

/Terrasje aan de rivier in Tavira
30 april 2018

TAVIRA: PORTUGESE CHARME AAN DE RIVIER

/Luchtfoto strand Monto Gordo - Algarve - Portugal
31 januari 2018

ONTDEK DE VEELZIJDIGHEID VAN MONTE GORDO

/Paleis Estoi - Algarve
27 januari 2017

ESTOI: AUTHENTIEK EN BEZIENSWAARDIG

/Kasteel Silves - Algarve - Portugal
12 juni 2016

BELEEF HISTORISCH PORTUGAL IN SILVES