Azulejos zijn een echt kenmerk van Portugal. Lees meer over deze siertegels en ontdek waar u ze kunt zien!

" />
Gevel betegeld met blauw-witte azulejos
31 oktober 2018

AZULEJOS: DE KARAKTERISTIEKE SIERTEGELS VAN PORTUGAL

Azulejos is de prachtige naam voor Portugese siertegels. U komt ze door het hele land tegen aan de wanden van openbare gebouwen, kerken of stations. Ook hebben veel particulieren hun huizen versierd met de keramische tegels. Azulejos komen zowel op binnen- en buitenmuren voor. Het is daarom aan te raden om Portugese kerken niet alleen van buiten, maar ook even van binnen te bekijken. Want wie weet wat voor een verrassend mooie wand met azulejos er te zien is.

 

De kunst van het maken van de azulejo is in de zevende eeuw door de Moren naar het Iberische schiereiland gebracht. Eerst werden azulejos voornamelijk in Spanje gecreëerd. Pas omstreeks 1500 kwam Portugal aan de beurt. Dit gebeurde niet door de Moren, maar door Portugese koningen. Zij waren onder de indruk van de versierde wanden van de Spaanse paleizen en wilden dat ook in hun residenties. Portugal groeide vervolgens uit tot het land van de azulejos. In de 18e eeuw verschenen azulejos ook bij kerken, fonteinen, trappencomplexen, kloosters en gevels van huizen. Zeker in Lissabon horen deze siertegels bij het straatbeeld.

 

Van paleizen tot metrostations: bewonder de mooiste azulejos

 

Azulejos beelden vaak een heilig tafereel uit. Ook kan dit een fabel zijn of een belangrijk moment uit het dagelijkse leven, zoals de oogst of visvangst. Verder kan een wand met azulejos bestaan uit prachtige geometrische vormen. Een van de plaatsen waar u een rijk aanbod aan azulejos vindt, is Sintra. In het Palácio da Vila ontdekt u allerlei soorten tegelwanden. Of pak de metro in Lissabon en bewonder de azulejos in de metrostations. Ook heeft Portugal een museum dat is gewijd aan de siertegels. Dit Museu Nacional do Azulejo vindt u ook in de Portugese hoofdstad. Het is gevestigd in een prachtig historisch klooster. De collectie bestaat onder andere uit een presentatie van de geschiedenis van de azulejos vanaf de 16e eeuw.

 

Ontdek azulejos in de Algarve

 

Ook tijdens een vakantie in de Algarve kunt u de azulejos volop bewonderen. De Igreja de São Lourenço in Almancil beschikt bijvoorbeeld over rijk versierde muren. Verder is het Palácio de Estoi royaal gedecoreerd met de siertegels. Of wandel op uw gemak door steden als Tavira, Faro, Portimão en Lagos. Zeker weten dat u regelmatig mooi betegelde gevels spot!

 

(Foto (c) Can Stock Photo / ribeiroantonio)

Wellicht ook interessant voor u

/Kurkeiken in de natuur - Algarve
30 november 2020

KURK: PUUR NATUUR EN SUPER VEELZIJDIG

/Kanonnen bij het fort van Sagres - Algarve
31 oktober 2020

SAGRES: RUIG EN HISTORISCH

/Romeinse brug bij Silves - Algarve - Portugal
31 juli 2020

SILVES: ONTDEK DE ALGARVE VANUIT EEN SFEERVOL STADJE IN HET BINNENLAND

/Markt in Loulé - Algarve
31 januari 2019

LOULÉ: WINKELEN, ETEN EN ONTDEKKEN

/Terrasje aan de rivier in Tavira
30 april 2018

TAVIRA: PORTUGESE CHARME AAN DE RIVIER

/Luchtfoto strand Monto Gordo - Algarve - Portugal
31 januari 2018

ONTDEK DE VEELZIJDIGHEID VAN MONTE GORDO

/Paleis Estoi - Algarve
27 januari 2017

ESTOI: AUTHENTIEK EN BEZIENSWAARDIG

/Straatje in Vila Adento - Faro - Algarve
31 juli 2016

ONTDEK HET BOEIENDE EEUWENOUDE CENTRUM VAN FARO

/Kasteel Silves - Algarve - Portugal
12 juni 2016

BELEEF HISTORISCH PORTUGAL IN SILVES